ill-draagconsulten.png

Dragen met hypotonie 

Waar ergonomisch dragen kan helpen bij de spierontwikkeling 

Ergonomische dragen kan positieve effecten hebben op een kindje met een lage spierspanning, omdat tijdens het dragen van je kindje de spierspanning positief wordt geprikkeld. Door de aanraking tijdens het dragen leert je kindje veel over zijn eigen lichaam en lichaamshouding, de proprioceptie wordt gestimuleerd. Het gevoel voor evenwicht wordt constant geprikkeld wat weer een positief effect heeft op de motorische ontwikkeling.

Het is erg belangrijk tijdens het ergonomisch dragen van je kindje met een lage spierspanning dat de draagwijze zorgt voor een zeer goede ondersteuning van het lijfje om ‘inzakken’ tegen te gaan. Doordat je je kindje dicht tegen jouw als ouder gedragen wordt voelt je kindje jouw spierspanning en kan de spierspanning daarop aanpassen. Wanneer een kindje met lage spierspanning gedragen wordt, neemt je kindje de bewegingen van de lopende ouder over en stimuleert hierdoor de ontwikkeling van de balans en coördinatie van je kindje. 

Meestal wordt direct of binnen drie maanden na de geboorte geconstateerd dat je kindje een verlaagde spierspanning heeft. De medische term hiervoor is hypotonie. Wanneer een kindje een verlaagde spierspanning heeft gaat dit vaak ook samen met een vertraagde ontwikkeling, doordat ze nog niet de kracht om bewegingen te kunnen maken. Hypotonie wordt meestal veroorzaakt door een aandoening van het centrale zenuwstelsel. We zien het ook vaak bij prematuur geboren kinderen en kinderen met een hartaandoening.

Het is niet altijd zo dat een hypotone kindje altijd een lage spierspanning heeft. Bij een hypotone kindje is de spierspanning niet in balans waardoor een kindje zich ook goed kan overstrekken als deze bijvoorbeeld als de baby hard huilt. Door het huilen stijgt de spierspanning ineens waardoor het kindje zich overstrekt (rug) en bijna niet hanteerbaar is.

vater-mit-kind-fidella-fusion-fronttrage

Heeft je kindje hypo-of hypertonie, vraag dan zeker advies. Als paramedicus en draagconsultente begeleid ik je graag in keuze en sta ik je bij met raad en daad. Een consult kan in mijn praktijk, bij je thuis of evt in het ziekenhuis. Zo ben je zeker dat je je baby op een veilige manier draagt. Je kan steeds vrijblijvend informeren via het contactformulier op de website of via mail.