ill-draagconsulten.png

Ergonomisch dragen bij heupdysplasie of heupluxatie

Of hoe krijg je die vervelende femurkop in de heupkom...

Bij deze pagina ga ik er ook van uit dat je een reden hebt om hier te zijn. Misschien heeft je kindje zelf probleem aan het heupgewricht, of kom je net van kind en gezin en heb je toch wat bezorgdheden over wat de dokter je daarnet vertelde. Kan je je kindje nog wat dragen met een slecht gevormde heup? En als het straks zo een sprijtbroekje aanmoet, wat dan?

Het antwoord is heel kort: ja, je kan je baby nog dragen het een heupdysplasie of een heupluxatie, maar niet in elk draagsysteem. 

Wat is heupdysplasie of een heupluxatie?

Het heupgewricht is een kogelgewricht dat bij het lopen en bewegen de heupkop soepel ronddraait in de kom van het bekken. Dat is mogelijk omdat er op de kop en in de kom een laag kraakbeen zit.

Als na de geboorte blijkt dat het heupgewricht niet goed ontwikkeld is, is er sprake van een aangeboren heupafwijking. Bij heupdysplasie is het heupgewricht niet goed ontwikkeld. De heupkom is niet diep genoeg en omsluit de heupkop niet goed. De heupkop kan daardoor gemakkelijk uit de ondiepe kom glijden. Het is zelfs mogelijk dat de heupkop helemaal niet meer in de kom komt. Dan is er sprake van heupluxatie.

 

Deze aandoening komt voor bij 1 op de 1000 baby’s. Bij een heupluxatie is er ook altijd sprake van heupdysplasie, terwijl een heupdysplasie wel kan voorkomen zonder dat er sprake is van een heupluxatie. Heupdysplasie is een van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen die na de geboorte tot uiting komen. Heupdysplasie is niet pijnlijk, maar als deze afwijking niet wordt behandeld, kan later slijtage van de heupen ontstaan. De oorzaak van heupdysplasie is niet helemaal duidelijk. Erfelijke factoren en de ligging van de baby in de baarmoeder lijkt van invloed te zijn waarbij bij een stuitligging heupdysplasie iets vaker voorkomt. Het dragen van de baby in een draagdoek of draagzak in de juiste M- houding helpt bij de vorming van de heupkom en heeft een gunstig effect bij het herstellen van de heupdysplasie. 

Op de tekening hiernaast kan je heel mooi zien hoe het dijbeen en de dijbeenkop in het heupgewicht geduwd worden door je kindje te dragen in de M-houding.  De heupkom wordt gevormd naar de druk die de dijbeenkop uitoefend en wordt dieper. 

a2ffedad2ad008c2721fe1e8266559e7.jpg

Zoals ik al aanhaalde is niet echt draagsyteem geschikt om een kindje met een heup probleem te dragen. Als je kindje een sprijtbroekje moet dragen zijn de gangbare knooptechnieken ook niet voldoende. 

Als ergotherapeut en draagconsulente heb ik zowel de anatomische- als draagkennis in huis om jou te helpen. Samen met mijn zeer uitgebreide draagbib vinden we zeker een draagsysteem of knoop waarmee je je kindje dicht bij jou kan dragen. Maak zeker een vrijblijvende afspraak via het contactformulier of via mail.