ill-draagconsulten.png

Prematuur dragen

Het dragen van de allerkleinste, kan dat wel? 

Een op de tien kindjes wordt voor de 37 weken zwangerschap geboren. En hiervan wordt ongeveer 2 à 3% van de kinderen voor de 32 weken zwangerschap geboren. We spreken dan van prematuur geboren baby's. Deze kindjes hebben heel vaak nog veel zorg en ondersteuning nodig en verblijven vaak nog een paar weken in het ziekenhuis. 

In de meeste ziekenhuizen wordt zo snel mogelijk gestimuleerd om met je prematuur geboren kindje te kangouroeën. Tijdens het buidelen ligt je kindje op de blote huid van jouw als ouder, en heeft ontzettend veel voordelen voor je baby en jezelf als ouder:

  • De temperatuur van je kindje wordt gereguleerd, door het huid op huid contact met de ouder. Hierdoor hoeft je kindje veel minder energie te gebruiken.

  • Ademhaling en hartslag worden regelmatig. 

  • Buidelen zorgt voor een goede band tussen moeder en kind, wat ook gunstige invloed heeft op de verwerking van de vroeggeboorte.

  • Buidelen stimuleert de productie van moedermelk en drinken aan de borst.

  • Buidelen zorgt voor een goede ontwikkeling van de hersenen.

  • Een kindje dat gebuideld wordt heeft weinig reden tot stress en zal daardoor nauwelijks huilen.

  • Buidelen zorgt vaak  voor een kortere couveuse tijd en daarom eerder naar huis.

 

Voor het buidelen zijn ook speciale ‘buideltops of bondingtops’  beschikbaar die kunt gebruiken tijdens het buidelen van je kindje. Veel ziekenhuizen hebben deze om te gebruiken.  Ben je toch op zoek naar eentje kan je deze bij mij huren. Na overleg met vroedvrouwen stel ik de JoeyBand ter beschikking.  De Joeyband is gemaakt van nylon,  wasbaar op 40°C. Omdat hij zo snel droog is hoeft hij niet in de droogkast. Het grote voordeel van dit systeem is dat de Joeyband rekbaar is voor een knus gevoel en sluit met velcro. Is het nodig dat verpleegdkunige of artsen snel aan jou of je baby moeten kunnen is de band heel snel open, en kan hij ook gewoon onder jou blijven liggen.  

 

Let wel op! Dit is geen draagdoek! En is niet geschikt om een ergonomisch draagsyteem te vervangen! 

C-Section_Sunlife.jpg
product_pic_dad_1800x1800.png

Als je je prematuur geboren kindje wilt gaan dragen dan is dat uiteraard mogelijk. IK werk hiervoor graag samen met de behandelende arts.  Ik raad hiervoor steeds een geweven, smallere doek aan en steeds na een consult. Er zijn toch wat aandachtspunten om deze kleine vechtertjes te dragen, andere knoop technieken, drukpunten,....

Een draagconsult met je kindje kan bij jouw thuis plaatsvinden, maar ook al als je kindje nog in het ziekenhuis ligt. Tijdens een consult wordt er stap voor stap geleerd om je kindje veilig en ergonomische te kunnen dragen. Dit doen we met behulp van een speciale extra kleine draagpop. Net zoals voor alle kinderen geldt tijdens het ergonomisch dragen, is voor prematuur geboren kindje een goede ondersteuning erg belangrijk. Ook wanneer je kindje mogelijk nog medische hulpmiddelen nodig heeft zoals bijvoorbeeld een sonde, zuurstof en/of een monitor, is het mogelijk om je kindje te gaan dragen.

 

Meer weten? Maak kan zeker een afspraak.