ill-draagconsulten.png

De t.i.c.k.s

Wat zijn ze, waarvoor dienen ze en waarom zijn zo belangrijk. 

De t.i.c.k.s. zijn vijf aandachtspunten, tips, adviezen,... die je garanderen dat je je baby veilig draagt. Na een consult kunnen ze een houvast zijn wanneer je thuis zelf gaat dragen. 

Kan je alle vijf punten afchecken, dan ben je zeker dat je op een ergonomische en veilige manier je baby draagt. 

Heb je vragen of moeilijkheden om één van de 5 tips af te vinken, dan kan je een consult boeken en zoeken we samen een oplossing voor jouw probleem. 

staat voor tight of strak genoeg. 

Alle dragers of doeken moeten mooi aansluiten rond jou en je kindje. Er mag geen materiaal in overschot zijn. Zo garandeer je voor jezelf een optimaal draagcomfort en ben je zeker dat je kindje niet naar beneden zakt in de drager.  Dat kan immers gevaarlijk zijn voor de ademhaling van je kindje. 

staat voor In View at all times of je moet je baby altijd kunnen zien. 

Je moet altijd het gezichtje van je kindje kunnen zien door enkel naar beneden te kijken. Je mag geen extra handeling uitvoeren, zoals bijvoorbeeld de stof wegtrekken of herschikken, om je baby te zien.

Wanneer je op de rug draagt moet je je kindje kunnen zien boven het rugpand. 

C staat voor Close enough to kiss  of dicht genoeg bij jou om te kussen. 

Zoals je kan zien op de foto moet je kindje zo in de drager zitten dat jij heel comfortabel en door enkel je hoofd voorover te buigen een zoen kan geven op het hoofd van je kindje. Zo ben je zeker dat je op de juiste hoogte draagt. 

Draag je op de rug, dan moet je je kindje kunnen voelen door je hoofd naar achter in je nek te leggen. Voel je het hoofdje van je kindje? Dan draag je op de juiste hoogte wanneer je in met een drager of Ruck draagt. Voor andere knooptechnieken gelden andere adviezen. 

staat voor Keep chin of chest of hou de kin weg van de borst.

Zorg ervoor dat er steeds minstens 1 vinger tussen de kin en de borst van je kindje kan. Je kindje mag niet in elkaar gezakt in de drager zitten. 

Wanneer de kin zo hard wegzakt, kan de ademhaling in het gedrang komen. Dit kan je enkel bekomen door je kindje rechtop te dragen, zoals op de foto en dus niet in de kommahouding of in een pouch drager. 

LIMAS_Babytrage_Ocker_1_600x600.jpg

Supported back of ondersteun de rug van je kindje. 

Het rugje van een baby heeft een natuurlijke bolling – ook kyfose genoemd. Deze houding moet je steeds respecteren en goed ondersteunen, het is hiervoor dat dragen met het gezichtje naar voren afgeraden wordt. In de eerste 12 tot 18 maanden zal het rugje zich verder ontwikkelen in de typische S-houding.

enjoy

En nog een extra tip:

Voorkom vallen en schokken

Om vallen en schokken te voorkomen is het belangrijk dat de drager een hoge steun biedt in de rug en nek, tot je kindje ’zijn/haar hoofdje zelfstandig rechtop kan houden. Doorgaans is dit wanneer je kindje zo een 4 maand oud is.

Kies je een draagzak, ga dan voor een model van een erkende fabrikant en ga na of alle sluitingen, gespen, klitteband en naden van goede kwaliteit zijn. Buig, wanneer je iets wil oprapen, door je knieën en niet op de heup. Zo blijft je baby mooi rechtop zitten en voorkom je dat het hoofdje achteruit valt.