ill-draagconsulten.png

Ergonomisch WAT????

Een stukje geschiedenis,

wat anatomie en ontwikkeling,

en als afsluiter de voordelen van ergonomisch dragen

Welkom op dit deeltje van de website. Als je dit leest ga ik er vanuit dat je je kindje wilt dragen en dat je daar je redenen voor hebt. Heel fijn! Dit kan ik alleen maar toejuichen! Op deze pagina kan je een stukje theorie lezen over dragen, wat nodig achtergrond om jou een stevige draagbasis te geven. 

Goed, laten we van start gaan ;) 

Een stukje geschiedenis

Dragen is iets van alle tijden. In de prehistorie was je baby dragen een noodzaak. Er waren geen huizen die baby's konden beschermen en geen buggy's om ze in te vervoeren. Legde je je baby tijdens het voedselzoeken neer, dan was de kans zeer groot dat het gegrepen werd door een dier en dat het de aanval niet overleefde.  Alle reflexen van een pasgeborene zijn er ook (nog steeds) op gericht om alarm te slaan als ze geen contact meer voelen met de ouders.

a1217691b432e59c6d5553d04944ccab.jpg

ca 1550-1450 BC

Op een gegeven moment ontwikkelden we ons van nomaden naar groepen met vastere onderkomens. Men ging zich vestigen en ontwikkelden ons naar landbouwers en veehouders. Dat had voordelen op gebied van veiligheid en voedselzekerheid maar dat hield ook in dat mannen en vrouwen hard moesten werken op het land Kinderopvang bestond nog niet, opa`s en oma`s werkten ook en er bestond nog geen kunstvoeding. Dus moeder moest kort na de bevalling weer aan het werk en kind moest mee.

c122bdbd46eacc3b4c41e5f73d0802af.jpg
4abd5c49338069a5b7ddbd621b590f13.jpg

In 1733 werd de voorloper van de hedendaagse wandelwagen uitgevonden. In 1840 won de wagen enorme populariteit doordat Queen Victoria er ineens 3 bestelde. Vanaf die tijd werd het steeds normaler om je kind voort te duwen in een wagen in plaats van het te dragen.

In de jaren 70 raakte het vooral in Duitsland weer in de mode om baby`s te dragen. Didymos begon met het maken van draagdoeken, meerdere firma’s volgden. Omdat veel kennis van hoe en wat verloren is gegaan, werd in 1995 de eerste draagdoekconsulentenopleiding opgericht. Gelukkig groeit het aantal consulenten en mensen die dragen nog steeds gestaag.

 

1970er-300x300.jpg

In veel niet-westerse culturen (in Afrika, Indonesië, delen van China, bij de Inuït) is het dragen nu nog steeds volledig geïntegreerd in het dagelijks leven en wordt de daar gebruikte draagtechniek overgedragen van moeder op dochter.

Bronnen

pintrest - Dragen kun je leren

Lieve Lasten - I.C. van Hoot

Instituut voor hechting 

www.didymos.com

Anatomie en ontwikkeling

Een mensenbaby die geboren wordt is eigenlijk nog niet af. Een baby is volledig afhankelijk van een ouderfiguur voor warmte, voeding en veiligheid. Maar ook anatomisch is een baby nog niet volledig volgroeid. Het heupgewricht is nog in ontwikkeling, het maagklepje sluit nog niet volledig, de schedel is nog niet toegegroeid, er is nog werk aan de spierspanning en de coördinatie van de ledematen…

Goed, maar hoe kan het dragen van je baby daar nu mee helpen? Is het niet beter om je baby gewoon in een parkje te leggen met een speeltje of een mobiel? Het antwoord is“neen”... al wil ik dit antwoord wel meteen nuanceren. 

Een pasgeboren baby heeft vooral nood aan warmte en geborgenheid, en wil vooral bij jou zijn. De overgang van “zijn” wereld in de baarmoeder naar de wereld daarbuiten is groot. Een baby heeft genoeg aan de prikkels van het eigen lichaam en het wennen aan zelfstandig ademen, eten, dat voedsel verwerken. Extra uitdagingen in de vorm van speelgoed zijn op deze moment in het leven van een kindje nog niet nodig.

 

Eens de 4 tot 6 weken voorbij zal je baby wat meer interesse hebben in de buitenwereld. Het kent al die ervaringen van het eigen lichaam wat beter en de nood om eens iets anders te zien wordt groter. Dicht bij jou zijn wordt dan al een afgewisseld met korte momentjes, al liggend om te spelen. 

Die momenten van liggen en spelen worden telkens langer, want een baby moet ook kunnen leren rollen, voortbewegen (of eerst toch even achteruit bewegen), kruipen en zich rechttrekken en dat gaat niet wanneer je heel de tijd gedragen wordt. 

Je baby dragen draagt bij tot de ontwikkeling van al die voorwaarden die voldaan moeten worden om te leren rollen, kruipen, stappen,....

a2ffedad2ad008c2721fe1e8266559e7.jpg

Als eerste stimuleert het de juiste plaatsing van de dijbeenkop in de heupkom.  Zoals je kan zien op de tekening hiernaast wordt het dijbeen in de kom gekanteld. Zo wordt deze mooi gevormd en is de kans op heupdysplasie kleiner. 

Babywearing-M-position-169x300.jpg

De zeer gekende M-houding of Kikkerhouding draagt daar toe bij. 

(zie ook bij de ticks

afgeplat hoofdje.jpg

De schedelnaden van een pasgeborenen zijn nog niet dichtgegroeid. Iedereen kent wel de fontanellen. Doordat de schedel nog zo flexibel is bestaat de kans dat er een verkeerde groei ontstaat: een plagiocefalie/brachycefalie of een afgeplat hoofdje. Dit ontstaat doordat het kindje te veel in dezelfde liggende houding heeft doorgebracht. 

Wanneer je je kindje draagt komt er geen druk op de schedelnaden en kan het hoofdje zich natuurlijk vormen. 

Maar ook hier, wissel af tussen dragen en liggen/spelen wanneer je kindje hier oud genoeg voor is. 

Baby’s geven regelmatig voeding terug, na een voedingsmoment. Wanneer een baby veel spuugt komt dit meestal omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal ontwikkeld is. Het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm wordt reflux genoemd. Naar mate een kindje ouder wordt, ontwikkelt de sluitspier zich en zullen in de meeste gevallen de klachten verminderen en/of helemaal verdwijnen.

Er zijn twee vormen van reflux:

1.     Gewone reflux: kindjes spugen regelmatig.

2.     Verborgen reflux: de maaginhoud komt ook omhoog maar de baby spuugt niet. De maaginhoud kan bijvoorbeeld tot de keel komen en zakt dan weer. Je ziet een kindje zijn/haar voeding dan herkauwen.

Afbeelding3-300x178.png
  • Het advies van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK) is om een kindje met refluxklachten een half uur na de voeding rechtop te houden.

  • Door veel op de rug te liggen stroomt de maaginhoud makkelijk terug in de slokdarm. Door je kindje rechtop te dragen met een draagdoek of ergonomische drager kan er voor zorgen dat de voeding in de maag blijft en niet terug stroomt in de slokdarm.

  • Kindjes met reflux zijn vaak erg onrustig en overstrekt vaak enorm door de pijn. Knopen is dan een uitdaging, aanspannen kan lastig zijn. De voorkeur is dan ook om direct na de voeding gelijk te gaan dragen als je kindje tevreden bij je is. Bij onrustige kindjes moet je soms doorpakken, secuur knopen is dan lastig. Wanneer het kindje weer rustig is, kun je je knooptechniek verfijnen/opnieuw aanspannen.

Voordelen van dragen

Huid op huid

Na negen maanden warmte, beweging en constant contact in de buik vormt de geboorte een enorme overgang en hebben kindjes veel aan intiem contact met de ouders. Dit helpt je kindje bij het reguleren van de hartslag, ademhaling, suikerspiegel en temperatuur. Aanraking en emotionele ondersteuning tijdens huid op huid contact is heilzaam voor jou en je kindje. Door je kindje vast te houden en te dragen kun je aan deze behoefte van aanraking en nabijheid te voldoen. Tijdens het dragen op je buik hoort je kindje je hartslag en je ademhaling en voelt je bewegingen en dit heeft een kalmerend effect op je kindje net als de periode in je baarmoeder. Tijdens het dragen komt je kindje tot rust en voelt zich veilig en zie je je kindje zichtbaar genieten van dit directe lichamelijke contact.

 

  • Een kindje dat dichtbij je is, is ontspannen.

  • Wanneer je borstvoeding geeft wordt de productie gestimuleerd.

  • Je kindje hoeft geen energie te steken in temperatuur regulatie en kan alles gebruiken om te groeien en te ontwikken. 

Hechting

Zowel voor de moeder maar ook de vader is ergonomische dragen erg fijn! Het dragen van je kindje bevordert de interactie tussen de ouder en het kindje en zorgt daarmee voor een goede hechting. Hechting is belangrijk voor een goede relatie met ouders en later ook met andere mensen. Een kind dat veilig is gehecht zal later zelfvertrouwen hebben, makkelijker zelf loslaten en de wereld gaan verkennen.

Minder huilen

Verschillende onderzoeken (1.) hebben aangetoond dat kindjes die regelmatig worden gedragen minder huilen. In een draagdoek of drager kan je kindje het leven passief ondergaan en maakt op een natuurlijke manier deel uit van jouw dagelijkse activiteiten. Je kindje kan alles zien en horen maar wanneer dit teveel wordt kan je kindje rustig bij jouw in slaap vallen.

 

Kindjes die veel huilen, last van krampjes of reflux klachten hebben, zijn erg veel gebaat bij het dragen. Dragen zorgt ervoor dat de stress van een huilend kindje verminderd door dichtbij de ouders te zijn. Bij krampjes en reflux geeft dragen verlichting omdat je kindje rechtop, met de knietjes omhoog en buik tegen buik bij je is. Door te dragen kun je je kindje lange tijd bij je houden, maar heb je toch je handen vrij.

 

1. Urs A. Hunziker, MD, and Ronald G. Barr, MDCM, FRCP(C). Increased Carrying Reduces Infant Crying: A Randomized Controlled Trial. PEDIATRICS Vol. 77 No. 5 May 1986

Veilig en vertrouwd

Vanuit een veilige positie kan je kindje samen met jouw de wereld ontdekken en de prikkels om zich heen verwerken. Dit geeft je kindje een enorm gevoel van veiligheid voor de toekomst. Tijdens het dragen hoort je kindje je hartslag en je ademhaling en voelt je bewegingen. Dit heeft een kalmerend effect op je kindje. Door je kindje dichtbij je te dragen komt de ouder- kind verbinding vroeg tot stand. Dit geeft stabiliteit aan de emotionele ontwikkeling van je kindje.

Ontwikkeling

Je kindje dragen stimuleert de lichamelijke ontwikkeling, maar ook de ontwikkeling van de hersenen. Door alle bewegingen en aanrakingen wordt een goede ontwikkeling van de fijne en grove motoriek bevorderd. Je kindje zit veilig bij jou in de draagdoek of drager terwijl hij volop kan voelen, aaien, grijpen en knijpen. Ook worden de spieren en gewrichten van je kindje tijdens het dragen gestimuleerd.

Dragen met andere noden

Ook wanneer er een andere zorgsituatie zowel bij jou als bij je kindje kan je dragen. Het vraagt wat extra aandacht en soms wat out od the box denken, maar daar ben je bij mij voor aan het goeie adres. Ik gooi heel graag mijn kennis als ergotherapeut mee in de strijd om voor jou het ideale ergonomische draagsysteem te vinden. 

 

 

Bij specifieke zorgsituaties kun je bijvoorbeeld denken aan:

 

Ik werk hiervoor graag samen met de behandelende arts of kiné indien gewenst. Ik vraag ook een verslag met aandachtspunten zodat ik jou consult grondig kan voorbereiden. 

Ik heb ook buideldoeken ter beschikking die gehuurd kunnen worden indien gewenst.